In tien dagen een migratie van het control en safety system van negen lijnen. Een ingreep recht in het brein van chemiebedrijf Huntsman in Rotterdam. Projectmanager Ruïz Knöbel neemt u mee achter de schermen van deze operatie.
Botlek, Rotterdam.
Eén van de tientallen plants wereldwijd van het Amerikaanse Huntsman. Hier produceren ze halffabrikaten voor onder meer de automotive industrie. “Het besturingssysteem in deze plant was ruim 40 jaar oud”, schetst Ruïz de context. “Dan wordt het steeds minder vanzelfsprekend om nog nieuwe componenten te integreren. Daarnaast wou Huntsman ook extra investeren in cyber security. De migratie naar een nieuw control en safety systeem drong zich op.” Om die switch in goede banen te leiden, schakelde Huntsman de oorspronkelijke integrator in: Emerson. “Maar zo’n grootschalige migratie omvat natuurlijk meer dan alleen software. Dat is ook sensoren vervangen, kabelwerk en aanpassingen uitvoeren in de besturingspanelen. Een inschatting maken van wat nog goed is en wat vervangen moet worden. Kortom: een totaalproject. De plant manager van Huntsman vatte het eigenlijk mooi samen: Als dit een operatie is en onze fabriek de patiënt, dan gaan we een hersentransplantatie uitvoeren. Het oude brein eruit, nieuwe erin.”
22 man, twee weken lang, twee shiften
“Voor alles wat het softwarematige oversteeg, deed Emerson een beroep op ons. Net omdat dit soort migraties onze expertise zijn. Wij hebben die kennis op gebied van de bouw en engineering van besturingspanelen. Dat koppelen we aan de ervaring om installatie-activiteiten op locatie uit te voeren. Die combinatie geeft de zekerheid dat we dit soort complexe klussen kunnen klaren. Emerson de software, wij alles daar omheen. Tot zelfs de prefab betonnen units regelen om bepaalde panelen in onder te brengen.” “Om te beginnen, brachten onze engineers alles in kaart . De fabriek van Huntsman telt negen lijnen in het totaal, maar geen enkel van die lijnen is hetzelfde. Ze zijn er met één begonnen en hebben zo telkens lijn per lijn uitgebreid. Dus daar moesten we eerst zicht op krijgen: Wat is er nu precies voor die lijn? Waar werken we naartoe? En welke elektrotechnische en mechanische werkzaamheden zijn daarvoor nodig? Zodat we perfect wisten wat er stond te gebeuren.” “In een volgende stap maakten we de planning op. Huntsman gaf door wanneer welke lijn in shut down kon. Daarna was het aan ons om dat te vertalen in een efficiënte timing voor de werkzaamheden”, vertelt Ruïz. “Onze jongens hebben ongelooflijk werk geleverd. Met 22 man zijn we twee weken lang on site geweest en hebben we telkens in twee shiften bijna 24/7
gewerkt. Inclusief de zondagen.”
Boottocht om te bedanken
“Met succes. We hebben complimenten gekregen voor onze flexibiliteit, expertise en ons doorzettingsvermogen. Ik voelde ook veel dankbaarheid. Als afsluiter zijn we samen met het team van Emerson uitgenodigd voor een boottochtje in de haven. Geweldig! Het project was af en toe wel spannend, maar we hebben het toch maar mooi voor elkaar gekregen. Met dank aan de inzet van al mijn collega’s. Want we hebben dit echt als team gedaan.”